Mimo że z roku na rok coraz większą popularnością cieszy się moda na wegetarianizm i weganizm, większość Polaków nadal je mięso. Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu składającego się wyłącznie z warzyw czy kanapek bez szynki. Jak wybrać dobre produkty, aby zawsze cieszyć się najwyższą jakością i smakiem potraw mięsnych? 

Warto znaleźć sklep mięsny, który budzi zaufanie 

Ze względu na styl życia, szybkie tempo i brak czasu ludzie bardzo często decydują się na kupowanie mięsa w supermarketach, gdzie można kupić również wszystkie inne produkty spożywcze. Nie ma w tym nic złego i rzeczywiście zdarzają się tam produktu niezłej jakości, jednak zazwyczaj nie dorównuje ona produktom z tradycyjnych sklepów mięsnych. Warto znaleźć swój ulubiony w pobliżu domu i zwrócić uwagę na parę szczegółów, które mają istotny wpływ na jakość mięsa. Szukamy przede wszystkim sklepu, w którym nie unosi się kwaśny odór, a w szklanych ekspozytorach panuje porządek. Zapach i schludność w sklepie to pierwszy sygnał, że obsługa dba o to, aby produkty były świeże, a te przeterminowane nie zostały sprzedane klientom. To również szansa na to, aby zaprzyjaźnić się z ekspedientkami, które zawsze będą doradzały ulubionym klientom, na które produkty warto zwrócić uwagę. 

Dobre mięso wygląda apetycznie już w sklepie 

Zanim zdecydujemy się na kupno taniego mięsa, warto dowiedzieć się, skąd ono pochodzi. W związku z tym, że chów jest drogi, niskie ceny mogą czasami iść w parze z bardzo niską jakością. Kolejnym krokiem na drodze do udanych zakupów jest, oczywiście, obserwacja. Dobrej jakości mięso charakteryzuje się określonym wyglądem, a wszystko zależy od gatunku. Idealna wołowina powinna mieć głęboki, czerwony kolor. Jeśli jest bardzo ciemna, istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie jest świeża. Wieprzowina powinna być różowa, a drób jasnoróżowy. Jeśli kolory są bardzo jasne, to najpewniej mięso było moczone w wodzie z solą, aby przywrócić mu świeżość. Niezależnie od tego, czy kupujemy piersi z kurczaka, polędwiczki wieprzowe czy stek wołowy, mięso powinno sprawiać wrażenie delikatnie mokrego. Wysuszone brzegi o ciemniejszym kolorze świadczą o tym, że za długo leży w sklepie, ale jeszcze bardziej powinien nas zniechęcić śliski nalot na całej powierzchni. 

Od ogółu do szczegółu – struktura dobrego mięsa 

Jeśli to możliwe, warto z bliska przyjrzeć się produktom, które zamierzamy kupić. Struktura mięsa to ważny czynnik wpływający na jego jakość. Dobra wołowina powinna mieć wspomniany czerwony kolor i kontrastujące z nim przerosty tłuszczu. Najczęściej dopiero w domu możemy jej dotknąć, a wówczas należy zwrócić uwagę na jej konsystencję. Prawidłowa powinna być sprężysta, a jeśli palce zostawiają w niej ślady niczym w plastelinie, mięso nadaje się do wyrzucenia. Wieprzowina najwyższej jakości powinna mieć jak najmniej tłuszczu i być niemalże pozbawiona zapachu. Tłuszcz jest najczęściej mile widziany w karkówce przygotowywanej na grilla lub w formie pieczeni. Nieco bardziej skomplikowany jest wybór kurczaka. Najlepszą jakość zapewnia wybór kurczaków zagrodowych lub z wolnego wybiegu, a jego mięso powinno mieć jednolity kolor i wilgotną, ale nie śliską, powierzchnię.