Wydatki na zakupy spożywcze stanowią bardzo pokaźną część większości budżetów domowych. Jeśli dane gospodarstwo domowe zamieszkuje rodzinna kilkuosobowa, to trzeba liczyć się z naprawdę dużymi kwotami. Na szczęście jest wiele sposobów na to, aby zaoszczędzić, robiąc zakupy żywnościowe.
Jak rozsądnie robić zakupy żywnościowe?
Podstawową kwestią jest robienie zakupów żywnościowych według wcześnie przygotowanej listy. Gdy robimy zakupy w sposób spontaniczny i chaotyczny, bardzo często niepotrzebnie wydajemy pieniądze, a co gorsze później okazuje się, że część produktów nam się marnuje. Bardzo dobrym nawykiem jest więc nauczenie się tworzenia list zakupów. Techniczny sposób, w jaki to zrobimy, ma mniejsze znaczenie, bo listę możemy zrobić zarówno na zwykłej kartce papieru, w notatniku w telefonie czy w specjalnej aplikacji. Ważne jest natomiast to, aby przygotować ją w sposób przemyślany.
Wstępem do stworzenia naszej listy zakupów powinno być sprawdzenie zapasów, jakie są dostępne w domu. Dokładnie więc przeglądamy zawartość lodówki oraz wszystkich szafek. Następnie zastanawiamy się nad ogólnym jadłospisem na nadchodzący tydzień. Chodzi o to, aby wykorzystać to, co już mamy, żeby nic się nie zmarnowało i ewentualnie można dokupywać brakujące produkty.
Naszą listę zakupów warto podzielić na mniejsze kategorie takie jak: pieczywo, mięso, produkty sypkie, warzywa, owoce, napoje, przekąski. Jeśli na zakupy wybieramy się do jednego dużego sklepu i dobrze znamy jego rozkład, to możemy sobie naszą listę rozpisać według kolejności mijanych działów, dzięki czemu zaoszczędzimy także czas. Są także zwolennicy robienia listy zakupów według aktualnych promocji. Takie osoby najpierw przeglądają gazetki z pobliskich marketów, wybierają atrakcyjne cenowo produkty i do nich dostosowują swój rodzinny jadłospis.
Gdzie robić zakupy spożywcze, aby zaoszczędzić?
Zakupy spożywcze to dość pojemna kategoria asortymentowa w związku z czym z reguły nie udaje się wszystkiego tanio kupić w jednym miejscu. Duży supermarket to miejsce, gdzie w promocji kupimy artykuły sypkie, konserwy i inne produkty o dłuższym okresie przechowywania. Gdy więc zdarzy się, że jest obniżka na dany artykuł, a wiemy, że może on poczekać na swoje spożycie, możemy kupić więcej.
Zupełnie odwrotnie jest w przypadku artykułów, które trzeba spożyć szybko, takich jak na przykład banany. Nawet jeśli promocja jest bardzo atrakcyjna, nie powinniśmy ich kupować kilka razy więcej, niż potrzebujemy, bo zwyczajnie się zmarnują. Jeśli chodzi o warzywa i owoce to najlepiej kupować je na lokalnym bazarze czy targu, bo z pewnością będą one najświeższe i najbardziej naturalne. Z kolei po mięso oraz pieczywo możemy chodzić do lokalnych sklepów firmowych.
Czy warto robić zakupy w małych sklepach spożywczych?
W dzisiejszych czasach, gdy na rynku dominują duże hipermarkety, wiele osób odzwyczaiło się od chodzenia do małych sklepików spożywczych. To duży błąd, bo te sklepy również mają swoje zalety. Powszechnie uważa się, że jest tam drogo, jednak nie można tak jednoznacznie stwierdzać, bo wszystko zależy od kategorii asortymentowej. Plusem małych sklepów spożywczych jest fakt, że sprzedawane są tam tylko i wyłącznie artykuły znanych marek i raczej nikt nam tam nie narzuca, że musimy kupić na przykład 3 sztuki danego produktu, aby skorzystać z promocji.
W sklepie oszczędzamy także swój czas, bo zakupy zrobimy szybko, nie musimy niczego zdejmować z palet czy samodzielnie rozpakowywać. Plusem jest także fakt, że tutaj nie czyhają na nas liczne manipulacje i promocje, bo z reguły kupujemy tylko to, po co przyszliśmy, więc ostateczny rachunek jest niższy niż wtedy, gdy pójdziemy po kilka rzeczy do hipermarketu.