Wstępne wymagania związane z założeniem sklepu. Założenie sklepu nie wymaga formalnego zatwierdzenia. Jest jednak potrzebny przy sprzedaży alkoholu lub broni. Istnieją również wymagania dotyczące sprzedaży żywności.

Sprzedaż żywności w sklepie spożywczym

Jeśli zamierzasz prowadzić sklep spożywczy, powinieneś wystąpić do powiatowego inspektora pracy o zatwierdzenie zakładu. Wniosek ten należy złożyć przed rozpoczęciem roku na formularzu wskazanym w załączniku nr 3 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wniosku o rejestrację i zatwierdzenie zakładu produkcyjnego i wprowadzającego do obrotu. Państwowej Inspekcji Zdrowia. Każde przedsiębiorstwo spożywcze, które znajduje się w obrocie, musi zostać wpisane do rejestru zakładu, ponieważ w trakcie swojej działalności znajduje się pod urzędową kontrolą Państwowej Agencji Kontroli Higieny.

Żywność, którą chcesz sprzedawać w swoim sklepie fizycznym, musi być odpowiednio oznakowana. Etykiety w nich powinny być czytelne, czytelne i zawierać informacje o składnikach, dodatkach, substytutach i alergenach. Powinny również zawierać wartości odżywcze.

Wymogi sklepu / lokalu, w którym sprzedawana i przechowywana jest żywność

Zakłady, urządzenia i osoby mające kontakt z żywnością muszą spełniać następujące wymagania:

– maszyny i urządzenia technologiczne mające kontakt z żywnością muszą posiadać atest PZH
– elementy eksploatacyjne urządzeń, blaty i lady muszą być w dobrym stanie technicznym, nieuszkodzone ani popękane, połamane, to woda ciepła i zimna. , mydło, ręczniki jednorazowe lub ręczniki,
– urządzenia do utrzymania czystości pomieszczeń i dokumentów,
– dostarcza detergenty i środki dezynfekujące w oznakowanych opakowaniach, przechowywanych w osobnej szafce.

Wymagania dla osób, które mają styczność ze sprzedawaną w sklepie żywnością

Osoby wykonujące czynności związane z obrotem żywnością w bezpośrednim kontakcie z żywnością muszą być zdrowe, posiadać odpowiednie świadectwa zdrowia, poświadczone zgodnie z przepisami ustawy o chorobach zakaźnych, chorobach zakaźnych. Ponadto każdy, kto ma kontakt z żywnością, musi posiadać tzw. Karnet Sanepid, czyli książeczkę zdrowia ze względów sanitarno-epidemiologicznych. Po założeniu w powiatowej stacji epidemiologiczno-sanitarnej obowiązkowe jest zbadanie 3 próbek kału. W tej broszurze lekarz pisze również zaświadczenie, które pozwala ci pracować z jedzeniem.

Zakładanie tradycyjnego sklepu spożywczego w 6 krokach

Krok 1. Forma działalności

Pierwszym krokiem przy zakładaniu sklepu stacjonarnego jest podjęcie decyzji o formie prawnej prowadzonej przez Ciebie działalności. Możesz prowadzić sklep w dowolnej formie, z wyjątkiem działalności partnerskiej, jest to tylko dla osób, które robią tak zwane freelancer. Możesz zarządzać swoim sklepem stacjonarnym za pomocą jednej z następujących korporacyjnych form prawnych:

– jednoosobowa działalność osobowa 

– spółka cywilna 

– spółki handlowe 

Krok 2. Forma opodatkowania sklepu tradycyjnego

Drugim krokiem do założenia sklepu stacjonarnego jest podjęcie decyzji, jak opodatkować dochód uzyskany z firmy. Po otwarciu sklepu możesz wybrać jedną z następujących opcji podatkowych:

– zasady ogólne 

– podatek liniowy

– ryczałt od przychodów ewidencjonowanych 

– karta podatkowa 

Krok 3. Kody PKD opisujące działalność

Kolejnym krokiem w budowie Twojego sklepu stacjonarnego jest zdefiniowanie kodu PKD. Kod PKD dla sklepu zależy od zakresu działalności, która musi istnieć w sklepie. Służą do opisu działalności w celach statystycznych i są niezbędne do uzupełnienia ewidencji działalności gospodarczej.

Krok 4. Księgowość

Zanim zarejestrujesz się, aby prowadzić swój sklep, musisz jeszcze zdecydować, w jaki sposób chcesz prowadzić konta firmowe. Możesz samodzielnie prowadzić swoje konta w sklepie stacjonarnym, ale musisz mieć na uwadze, że będzie to operacja czasochłonna i bez odpowiedniej wiedzy może prowadzić do błędów.

Krok 5. Rejestracja działalności gospodarczej

Rejestracja firmy jest koniecznością, jeśli chcesz legalnie zarządzać swoim sklepem stacjonarnym. Obecnie możesz również prowadzić działalność gospodarczą bez rejestracji tzw. działalności nierejestrowanej. Ten biznes oznacza, że nie musisz rejestrować się jako firma, jeśli dochód Twojej firmy nie przekracza 50% płacy minimalnej, więc w 2019 r. kwota ta wynosi 1125 zł.

Krok 6. Konto firmowe

Ostatnim krokiem w tworzeniu sklepu fizycznego jest utworzenie konta firmowego. Prawo przedsiębiorców nie wymaga zakładania specjalnego rachunku bankowego do prowadzenia działalności gospodarczej, ale transakcje muszą być dokonywane przelewem, gdy:
– drugą stroną transakcji jest inny przedsiębiorca
– a wartość pojedynczej transakcji nie przekracza 15 000 zł niezależnie liczby wpłat