Ryby to bardzo istotny składnik diety. Dlatego nie należy o nich zapominać, jeśli pragnie się zachować zdrowie oraz witalność przez długi czas. Zawierają przede wszystkim cenne kwasy tłuszczowe i wiele witamin. Jednakże ryba rybie nie jest równa. W mediach co jakiś czas pojawiają się informacje, w których słyszymy, że ryby pływają we własnych odchodach. Do tego mają wiele rtęci i innych szkodliwych związków. Zatem pojawia się pytanie, czy kupować ryby, czy też nie? Oczywiście, że kupować, ale podczas tego procesu trzeba pamiętać o kliku ważnych aspektach. Specjalnie dla Ciebie spisaliśmy te zasady w tym oto artykule! Zapraszamy do lektury!

Gdzie należy kupować ryby, aby mieć pewność, że są dobre?

Ryby warto kupować w wyspecjalizowanych sklepach rybnych, a także bazarach. Są to miejsca, w których jest ogromne prawdopodobieństwo, że surowiec będzie świeży, a przede wszystkim dobry. W takich miejscach najczęściej dostawy ryb odbywają się każdego dnia. Co więcej, trzeba też pamiętać, że sprzedawca buduje swoją markę i nie pozwoli sobie na jakiekolwiek niedociągnięcia oraz bylejakość!

Jak sprawdzić, czy ryba jest świeża i wartościowa do spożycia?

Na początku warto przeprowadzić test polegający na wykorzystaniu zmysłu węchu. Tak dosłownie trzeba surowiec zwyczajnie powąchać. Istotne jest to, że świeża ryba nie ma praktycznie żadnego zapachu, a więc jest bezwonna. Następnie przychodzi czas na dotyk. Mięso świeżej ryby jest sprężyste i elastyczne. Kolejnym elementem badania jest wykorzystanie zmysłu wzroku. Na tym etapie ogląda się skrzela oraz oczy.

Dobra ryba powinna mieć czerwone skrzela i błyszczące oczy. Czasami jednak dochodzi do sytuacji, w której lód dostaje się do tych części i nie wyglądają one tak, jak powinny, ale nadal ryba jest świeża. Ostatnia ważna zasada mówi o tym, że ryba nie może pachnieć chlorem. Gdy tak jest, to najprawdopodobniej oznacza to, że surowiec został wcześniej umyty w celu przedłużenia świeżości.

Jakie ryby warto spożywać dla zachowania dobrego zdrowia?

Wiele ryb i owoców morza zaleca się do spożywana ze względu na obecność witamin oraz minerałów. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest dorsz. Ryba ta ma wysoką zawartość fosforu, witaminy B12, A, a także D3. Dostarcza także pełnowartościowe białko, dlatego stanowi dobrą alternatywę dla czerwonego mięsa oraz drobiu.

Dorsz ma też mało cholesterolu, lizynę i dużą zawartość kwasów z rodziny omega-3. Ma to duże znaczenie ze względu na profilaktykę chorób krążenia. Specjaliści polecają też spożywanie makreli, śledzia oraz łososia dzikiego, ze względu na najwyższą zawartość kwasów omega-3 i omega-6. Nie zaleca się częstego jedzenia tuńczyka, najwyżej raz na tydzień, gdyż w mięsie tej ryby może występować zwiększony poziom rtęci.

Przy rozsądnych zakupach można zapewnić sobie naprawdę niezłą dawkę zdrowia. Ryby są smaczne i cenne dla organizmu człowieka. Jednakże nie zapominaj o zaprezentowanych wyżej zasadach, gdyż dzięki temu zyskasz pewność, że to, co znajduje się na Twoim talerzu, przyniesie Ci więcej pożytku niż szkody!